mobil menu
bakır pul imalatı   ara
BÜSAN OSB 5.Sokak No:29 Karatay/Konyasismak iletişim 0332 236 97 15

Piezo enjektör nedir?

Piezo enjektör nedir? Piezo Enjektör Nedir? Piezo enjektörün en temel görevi, yakıtı doğru zamanda doğru miktar ile yanma odasına püskürtmektir. Bunun dışında ECU üzerinden gelen sinyal ile püskürtme hızlı bir şekilde başlayıp, hızlı bir şekilde sonlanması gerekmektedir. 

Bu enjektör sisteminde, enjektör iğnesinin hareketi genel olarak piezo valf ile kontrol altına alınmaktadır. Bu sistem selenoid valfe kıyasla 4 kat daha hızlı bir şekilde çalışmaktadır. Yani iğnenin açılıp kapanma hızı 4 kat daha hızlıdır. Bu sistem, diğer sistemlere kıyasla 4 kat daha hızlı çalışmaktadır. 200 us gibi, kısa bir süre içerisinde çalıştıkları belirtilmektedir. Bu sebeple de diğer sistemlere göre yakıt sistemleri daha üstündür.  

Piezo Enjektörün Avantajları Nedir? 

Piezo enjektörün bazı avantajları bulunmaktadır. Bunları şu şekilde sıralamamız mümkündür: 
-Daha sessiz bir şekilde çalışmaktadır. 
-Püskürtme zamanlaması yapabilmektedir. İstenilen sayıda püskürtme yapma imkânı mevcuttur. 
-Enjeksiyon miktarı, kullanıcının isteğine göre ayarlanabilmektedir.
-Yanma zamanı sırasında ortalama 5 ya da 6 kere enjeksiyon gerçekleştirilebilir. 
-Yakıt tasarrufu konusunda oldukça avantajlıdır. 
-Düşük egzoz emisyonu bulunmaktadır. 
-Enjeksiyon hızlı bir şekilde başlayıp, bitebilmektedir. 
-Motor gücünde ortalama %7 civarında bir artış gözlemlenmektedir. 
-Daha iyi bir çalışma konforu bulunmaktadır. 
-Enjektör yapısı küçük, hafif, kısa ve incedir. 

Piezo Enjektörün Temel Parçaları, piezo enjektör yedek parçaları 

Piezo enjektörün temel parçaları hakkında şunları söyleyebiliriz: 
Küçük piston, plakalar, valf, pim, çubuk, yay, enjektör memesi, elektrik bağlantı soketi, enjektör iğnesi, yüksek basınç bağlantısı, enjektör yayı, enjektör yakıt geri dönüş ucu, ve piezo elemanları. 

Piezo Enjektörün Çalışması 

Piezo içerisinde bulunan kristal elemanlara elektrik verilir. Bu sırada boy uzaması gözlemlenir. Piezo elemanlarının taşımış olduğu bu özellik, enjektörler deki küçük valfin açılmasını sağlamak amacı ile kullanılmaktadır. Küçük valf açılır ve enjektör deki kontrol basınç odası içerisindeki basınç tahliye edilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Bu şekilde enjektör iğnesi kaldırılacak ve yakıt püskürtülecektir. 

Genel olarak bu sistem 70 ila 150 volt gerilim ile ECU ile çalışmaktadırlar. Ancak voltaj, ortamdaki sisteme göre değişkenlik gösterebilmektedir. Örnek vermek gerekirse, genellikle Bosch 120, Siemens ise 150 volt ile çalışmaktadır.

Blog'dan güncel

Otomotiv yedek parça ürünlerinden en çok arananlar - yakıt çekvalfi

tandem (vakum) pompa tamir takımları, okuma 4212 dizel pompa aparatları, okuma 4885 1.9 transporter enjektör fiyatları, okuma 28 1.3 multijet mazot pompası fiyatı, okuma 30 commonrail enjektör , okuma 3906 16mm yakıt çekvalfi, okuma 26 erkunt mazot pompası, okuma 27 dizel yakıt pompası, okuma 32 citroen nemo mazot pompası, okuma 25 ford connect 75 lik mazot pompası beyni fiyatı, okuma 30 fiorino mazot pompası fiyatı, okuma 28 alfa romeo parçaları, okuma 31 1.6 tdi enjektör fiyat, okuma 31 1.4 tsi yüksek basınç pompası fiyatları, okuma 34 04b130277j, okuma 24 renault mais yedek parça istanbul, okuma 31 accent admire yedek parça, okuma 61 12 mm yakıt çekvalfi, okuma 32 yakıt pompası contaları, okuma 4247 2006 jetta benzin pompası fiyatı, okuma 29 erkunt mazot otomatiği, okuma 32 dizel yakıt enjektörü, okuma 28 yakıt pompası gaz kolları, okuma 3894 mazot pompası uğultusu, okuma 33 laguna 1 enjektör fiyatları, okuma 27 citroen jumper mazot pompası, okuma 27 commonrail enjektör ayar şimi, okuma 4384 yakıt rakorları, okuma 3791 golf 4 benzin pompası, okuma 32 dizelmar, okuma 33 • hepsi
WhatsApp İletişim WhatsApp İletişim