Birim Pompa Enjektör Nedir?
Dizeli doğrudan püskürtmeye yarayan sistemlere birim pompa enjektör sistemi denilmektedir. Bu sistem içerisinde motorların her bir silindirine ayrı pompası bulunmaktadır. Özel bir tasarıma dayanan bu sistem, kullanıcılara çeşitli avantajlar sunmaktadır. Birim Pompa Enjektör Çalışması Bu sistem içerisinde yüksek bir basınç pompası bulunmamaktadır. Silindirin kapak kısmında bir beslenme pompası vardır. Bu pompa yakıtı enjektör kısmına göndermektedir. Yakıt, enjektör pompa tarafından toplam da 2500 barlık basınca çıkartmaktadır. Bu basınç, yanma odasına gönderilmektedir. Her silindir için bir adet enjektör pompası bulunmaktadır. Aynı şekilde her pompa için enjektör bulunmaktadır. Birim pompa enjektör sisteminin çalışma şeklini de şu şekilde aktarabiliriz.
Pompa pistonu aşağıya inmeye devam etmektedir. Bu sırada ana enjeksiyon meydana gelmektedir. Yakıtın fazla kısmı püskürtülecektir. Bu sırada selenoid valfi akımı keserse, yay pimi geri itecek ve çıkış deliği açılacaktır. Basınç odasında bulunan yüksek basınçlı yakıt ise geri dönüş hattına girecek, basınç düşecek, iğne yayı iğneyi bastıracak, meme deliği kapanacak ve püskürtme bitecektir.
Birim Pompa Enjektör Ne İşe Yarar? Birim pompa enjektör sistemi, daha önce de bahsettiğimiz gibi, doğrudan dizel püskürtmeye yönelik bir sistem. Bu sistem aynı zamanda da pompa – meme sistemi olarak biliniyor. Bosch bu sistemi ilk olarak 1994 yılında, UIS ticari araçlar için sürmektedir. Bu sistemin diğer sistemlerden ayrılan en önemli özelliği, enjeksiyon memesi ile enjeksiyon pompası tek birim haline getirilerek kullanılmaktadır. Bu sistem özellikle en fazla 8 adet silindirli dir. Bu silindirlerin başında 80kW performans bulunmaktadır. Genellikle bu büyüklükteki ticari taşıtlarda da tercih edilmektedir.
Birim pompa enjektör sistemlerinin bazı yedek parçaları bulunmaktadır. Bizler size yardımcı olması açısından bu yedek parçaları sıralıyoruz: -Pompa pistonu -Pompa pistonu geri getirme yayı -Enjektör meme yayı -Selenoid valf pimi -Sızdırma pistonu -Yüksek basınç odası
Bu sistem içerisinde enjeksiyon miktarı, selenoid valfinin çalıştırılması belirlemektedir. Burası kapalı olduğu sürece yanma odasına yakıt püskürtme görevini görmektedir.
|